Tip 3: Geef
Ik een manager?? Jazeker! We hebben allemaal invloed en het gaat er om die invloed zo goed mogelijk te gebruiken. Dat noemen we ‘managen.’
Kies je rol
Maar hoe zie jij jezelf als je denkt over jouw rol binnen het bedrijf? Ook al ben je officieel misschien niet de manager, toch gelden veel van dezelfde principes als jij jouw doelen wilt bereiken. Hoe doe jij dat? Heb je daarbij het idee dat je je steeds weer opnieuw moet laten gelden? Of zou je anderen kunnen motiveren en stimuleren door ondersteuning te bieden?
Voorkom Manager’s stress
Managen is geen lolletje als je steeds brandjes moet blussen. Je zult merken dat dit juist uiterst vermoeiend is. Je zult ook merken dat het relaties onder druk zet en voor extra stress zorgt. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel, waarbij je krampachtig probeert de zaak onder controle te krijgen en te houden. Vaak werkt dit averechts uit en nemen anderen door de toenemende sturing die jij geeft juist een afwachtende houding aan. Zij kunnen zich onzeker gaan voelen. Anderen kunnen weer denken dat zij toch geen inspraak hebben of dat jij het liever alleen doet. Zij stoppen dan met meedenken, waardoor je het nog drukker krijgt en waarschijnlijk nog meer gaat sturen om jouw doelen te bereiken. Mensen die een afwachtende houding aannemen hebben niet in de gaten welk stagnerend effect zij op anderen hebben. Hierdoor kan een algemeen gevoel van machteloosheid ontstaan.
Als je anderen nodig hebt om jouw doelen te bereiken kun je hiervoor ook een ander proces gebruiken: Geven.
Geef alleen sturing als anderen niet weten wat er verwacht of bedoeld wordt en zij niet in staat zijn om iets zelfstandig uit te voeren.
Geef advies. Weten zij dit wel, dan is vooral afstemming belangrijk en ben je meer ondersteunend aanwezig terwijl zij met jou samenwerken. Geef advies als daar om gevraagd wordt.
Geef ruimte! Je werk wordt makkelijker als je er op kunt vertrouwen dat mensen hun vak kennen en snappen wat de bedoeling is. Ze zijn dan zelfstandig. Hoe meer je de touwtjes loslaat, des te beter het gaat.
Geef waardering. Je stimuleert de samenwerking en het resultaat door waardering voor wat bereikt wordt te geven.
Geef kansen. Mocht je toch problemen tegenkomen, dan zet je anderen in hun kracht en stimuleer je hun creativiteit en vindingrijkheid door coachende vragen te stellen waardoor zij zelf op het juiste antwoord komen.
Coachende vragen geven duidelijkheid aan mensen.
- Waar ben je nu?
- Waar wil je heen?
- Wat gaat je daar brengen?
- Bereik je zo ook jouw doel?
- Zo nee, zoek een andere mogelijkheid!
Govert van Ginkel
Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.
Introductie-avond Verbindend Communiceren
Ben je geïnteresseerd in Verbindend Communiceren maar weet je nog niet goed of het voor jou genoeg kan betekenen? Kom dan gerust naar de Introductieavond!
meer infoInspiratie
Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’