IQ en EQ op het werk: Wees open en eerlijk!
« Terug naar alle artikelen

Tip 2: Kom open en eerlijk voor je bedoelingen uit en geef en ontvang feedback zonder kritiek of ander oordeel. 

Transparantie
Om een open uitwisseling van informatie te stimuleren is een gezamenlijke vertrouwensbasis noodzakelijk. Je kunt zelf hierin een voorbeeld geven door transparant te zijn over wat je gaat doen en waarom je iets wilt bereiken: jouw positieve intentie. Wat wil je samen doen, wat zijn jouw verwachtingen, wat ga jij geven en wat ga jij zelf aan de doelstellingen bijdragen?

Angst voor de gevolgen
In een situatie waarin de vertrouwensbasis ontbreekt is er vaak een angst voor repercussies. Iemand die bang is om voor de gevolgen op te draaien dekt zich in. De open communicatie staakt en het schept een sfeer van halve waarheden en rookgordijnen die verhinderen dat er duidelijkheid kan ontstaan over wat er werkelijk speelt en wat er voor nodig is om het tij te keren.

Het belang van Fair Process
Het is niet zo dat mensen geen verantwoordelijkheid willen dragen (denk ook aan de XY-theorie van Douglas McGregor), maar mensen hebben er een hekel aan om verantwoordelijk te worden gemaakt voor iets waar zij maar ten dele of soms in het geheel geen invloed op hadden. Als mensen zich in een dergelijke positie bevinden en geen “fair process” verwachten houden ze mogelijk informatie achter of stellen dit in het eigen voordeel bij. Het wordt zo lastig om vergissingen te corrigeren en processen bij te sturen. Kritiek op elkaar uiten en elkaar de schuld geven vergroot alleen de onvrede. De enige les die mensen hieruit leren is dat het niet loont om open te zijn en een bijdrage te leveren.

Teamwork: vraag om bijdrage, leg uit en geef keus
Het is daarom belangrijk om op het resultaat dat je zoekt gericht te blijven, hier op een positieve manier over te praten en de hulp van anderen te vragen om aan een gezamenlijke oplossing bij te dragen. Als iemand op een probleem stuit, vraag dan wat er voor nodig is om dit te overwinnen. Sta anderen toe aan het (besluitvormings-)proces deel te nemen en bij te dragen. Laat hen weten wat jouw afwegingen zijn geweest en hoe je tot jouw beslissing bent gekomen. Betrek hen ook bij de evaluatie en geef hen ruimte om mogelijke verbeteringen in te brengen. Zo bouw je aan onderling vertrouwen, stimuleer je samenwerking en verbeter je het resultaat. Mensen dragen met plezier aan een positief resultaat bij en zijn daar zelf ook trots op als je het onderdeel van een team-prestatie maakt!

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer