We gebruiken onze waardering eigenlijk veel te weinig en bewaren het vooral voor situaties waarin we onze dankbaarheid willen tonen. Niet alleen doen we daarmee anderen maar ook onszelf tekort.
Probleemgericht denken
In onze cultuur en maatschappij gebruiken we vooral wat ik probleemgericht denken noem. We kijken naar wat er misgaat en vertellen elkaar wat er moet veranderen om het weer goed te maken. We hebben hierdoor niet in de gaten dat we vooral op de ‘problemen’ letten en dat dan een negatieve sfeer ontstaat. Het lijkt wel alsof we elkaar alleen slecht nieuws te vertellen hebben. Omdat we ons hierop concentreren krijgt het de schijn dat er weinig goed gaat.
Wat je aandacht geeft groeit
Het is natuurlijk niet waar dat er weinig goed gaat. Omdat we het er steeds over hebben schept het een vertekend beeld van de werkelijkheid. Wat je aandacht geeft groeit. Wat zou er dan gebeuren als we ditzelfde principe nu eens zouden gebruiken om elkaar meer waardering te geven. Ik denk dan dat niet alleen de sfeer beter wordt maar dat ook de problemen veranderen. Mensen in een goede relatie hebben vaak minder problemen omdat ze anders met situaties omgaan. Zij zien het niet als een probleem maar als een situatie die om overleg en afstemming vraagt en zij gaan uit van samenwerking en lossen zo alles samen op. Je kunt dit zowel in intieme als in werkrelaties gebruiken.
Hoe geef je waardering?
Hoe geef je waardering als er nog iets op te lossen valt? Begin met de relatie te versterken zodat je makkelijker samen over complexe situaties praat. Doe daarvoor eens deze oefening:
1. Denk eens aan goede herinnering die je met elkaar deelt. Schrijf dit op en neem je voor dit aan de ander te vertellen. Het delen van goede herinneringen is een eerste bouwsteen die vertrouwen in de relatie schept.
2. Welke kwaliteit trekt je in de ander aan? In een intieme relatie is dit net iets anders dan in een werkrelatie, maar kwaliteiten hebben we allemaal. Schrijf een of meerdere kwaliteiten die je in de ander waardeert op en vertel de ander hierover. ‘Wat ik in jou zo waardeer is …’
Het is waardering en dus positief. Er zit niet iets in als ‘wat ik waardeer is dat jij niet …’ Hou het ook informeel. We zijn niet zo gewend dat we waardering krijgen dus zorg dat iemand het kan ontvangen door het kort te houden. Praat er anderzijds ook weer niet overheen maar laat het even landen. Zie het als een klein cadeautje dat je de ander geeft door te vertellen wat jij waardeert.
3. Denk aan iets positiefs dat je met elkaar deelt en heb het daar met elkaar over. Dit schept een ‘wij-gevoel.’
4. Let eens op wanneer jij je door de ander gesteund voelt in de relatie. Wat doet de ander waardoor jij die steun ervaart? Benoem het direct als het gebeurt. Als je het de ander gelijk laat weten is de associatie tussen dat wat er gebeurt en de waardering die ontstaat niet alleen duidelijk maar blijft het ook beter hangen.
Probeer het eens en maak waardering in plaats van een beleefdheidsvorm die we bewaren voor speciale gelegenheden normaal in je relatie!
Vind je het moeilijk om jouw positieve bedoeling te verwoorden? Doe mee aan een training of kijk eens naar de gevoelens- en behoeftenkaart die je gratis kunt downloaden. Klik hier.
Govert van Ginkel
Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.
Introductie-avond Verbindend Communiceren
Ben je geïnteresseerd in Verbindend Communiceren maar weet je nog niet goed of het voor jou genoeg kan betekenen? Kom dan gerust naar de Introductieavond!
meer infoInspiratie
Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’