Anders leren kijken is nog niet gemakkelijk …
« Terug naar alle artikelen

Anders leren kijken is nog niet gemakkelijk als je heel erg gelooft in de werkelijkheid die je kent.

De werkelijkheid
De werkelijkheid zoals jij die kent is gebaseerd op de kennis en de ervaring die je hebt. Het is dus niet zo dat jij maar wat fantaseert als een ander zegt een andere werkelijkheid te kennen. Ik denk dat er meer aan de hand is. Net als jij baseert die ander zich ook op ervaring en kennis die is opgebouwd. Maar kennis en ervaringen lopen nu eenmaal uiteen. Dat weten we eigenlijk ook wel.

De bakker en de slager
Een bakker heeft van andere dingen verstand dan een slager. Als het echter om onderwerpen gaat waar we allemaal verstand van lijken te hebben, dan vergeten we soms wel dat kennis en ervaring tussen mensen verschillen. We kijken allemaal vanuit ons eigen perspectief naar de wereld. De een vindt dit belangrijk een ander iets anders. We hebben niet alleen verschillende voorkeuren maar zien hierdoor ook een andere werkelijkheid. Heb je een kantoorbaan dan wil je met vakantie zeker iedere dag wel zon. Een boer kan echter naar zijn land kijken, zien dat het te droog is, en regen verlangen.

Elkaar leren waarderen
Elkaar leren waarderen in elkaars zienswijzen kan alleen als je je inleeft in de wereld van de ander. Je gaat dan anders kijken. Dat hoeft niet ten kosten van je eigen normen en waarden te gaan. Het elkaar beter begrijpen levert meer respect op en de bereidheid om samen een oplossing te vinden die een ieder tevreden stelt. Dat begint met eerst jezelf beter begrijpen.

Nieuwe duidelijkheid
Denk eens terug aan een situatie die je lastig of vervelend vond. Hoe voelde jij je daarbij? Wat had jij nodig? Als je het moeilijk vindt om dit te definiëren download dan de gratis lijsten met gevoelens en behoeften die je hier op mijn website kunt vinden.
Leef je daarna eens in de ander in. Hoe denk je dat deze zich voelde? Heb je een idee van wat die ander nodig had? Als je nu met deze duidelijkheid opnieuw naar de situatie kijkt, zou je dan een ander gesprek hebben dan je had? Door anders te kijken ga je anders denken en van daar uit weer anders doen.

De volgende stap is aan jou
Als mens hebben we behoefte aan begrip, duidelijkheid, respect en gevoel van onderlinge verbondenheid. Hoe je dit doet kun je leren. Meer hierover hoor je tijdens een introductieavond en leer je tijdens de training Verbindend Communiceren. Neem het heft in eigen hand door zelf de volgende stap te nemen in jouw leven.

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer