De aantrekkingskracht van slecht nieuws
« Terug naar alle artikelen

Als je naar de afgelopen periode kijkt dan vraag je je wellicht af waar al die paniek vandaan komt. Waarom is het wc-papier ineens op? Gedrag wordt begrijpelijk als je inziet hoe de mens in elkaar steekt. Onze hersenen en zenuwstelsel scannen voortdurend onze omgeving zodat we veilig blijven en gevaar tijdig in de gaten hebben. Hierdoor ontstaat een algemene focus op (potentieel of vermeend) gevaar. Dit zie je ook terug in onze opvoeding en later onderwijs. Al vroeg word je geleerd wat niet te doen en wat te voorkomen. Je herkent dit wellicht ook in de neiging om eerst of vooral te zeggen wat je niet wilt (wat geen duidelijkheid geeft als het gaat om wat je wel wil en dus niet echt helpt).

Het nadeel daarvan is dat het lijkt alsof we steeds op negativiteit gericht zijn. Persoonlijke trekjes kunnen dit meer of minder erg maken. Ben je wat somberder ingesteld dan heb je er waarschijnlijk meer last. Daarentegen hebben optimisten het in het algemeen wat makkelijker. Bovendien veroorzaakt negativiteit angst en dit vernauwt je blik op de werkelijkheid. Daardoor ga je steeds meer zien wat er misgaat en daarmee bewijs je dan je eigen gelijk: er is alle reden om je zorgen te maken. Hamsteren! Tegelijkertijd negeren we andere informatie die ons een meer realistisch beeld zou geven. (Net zo goed als je jouw favoriete merk ineens overal om je heen ziet en andere merken minder of niet meer.)
Dit is de ‘Gravitational Pool of Bad News’, de aantrekkende kracht van slecht nieuws en het effect dat het op ons heeft. Je hoort niet anders dan Corona virus of COVID-19 meer. Het negatieve lijkt steeds meer aan kracht te winnen terwijl het lijkt of er geen of weinig goed nieuws meer is. De verhoudingen zijn zoek. Maar als we niet oppassen maken we elkaar een beetje gek en veroorzaken we door ons eigen gedrag op de situatie zelf een economische crisis. Je ziet dit aan de reacties op de aandelenbeurs. Psychologisch onderzoek laat niet alleen de aanzuigende kracht van slecht nieuws zien, maar ook dat we minstens 5 positieve ervaringen nodig hebben om dit weer te compenseren en lekker in ons vel te zitten. Het is vanaf het begin een ongelijke strijd. Maar natuurlijk kun je er wel iets aan doen! Waarom zou je negativiteit blijven voeden door er steeds weer mee bezig te zijn? Als je denkt dat je zo langzamerhand wel geïnformeerd bent is er geen noodzaak meer en kun je je aandacht richten op andere zaken die het leven dienen. Doe wat er gedaan moet worden, richt je aandacht op wat WEL werkt en zorg dat er ook wat te lachen valt. Zo komen we samen beter deze tijd door! Ik wens je een heldere geest en een goede gezondheid!

Tijd om iets nieuws te lezen? Probeer eens Stephen Wolinsky ‘Trances People Live’

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer