Het ergste wat je kunt doen is alles geloven wat mensen zeggen!
« Terug naar alle artikelen

Het ergste wat je kunt doen is alles geloven wat mensen zeggen!
Heb je er ooit bij stilgestaan dat het een positieve eigenschap zou kunnen zijn als je je niet alles aantrekt? Ik bedoel daar dan niet mee dat je ongevoelig wordt en anderen negeert. Het gaat er alleen om dat je je niet alles hoeft aan te trekken. Op zich zou het al een goed begin zijn als je ieder in zijn waarde laat en jezelf ook in de jouwe. Het maakt het makkelijker om door het leven te gaan. Je zou kunnen zeggen dat mensen nu eenmaal van mening verschillen en het daar dan bij laten. Maar wat als er nu meer mogelijk is? Wat zou er gebeuren als het veel minder waar is dat we van mening verschillen en we meer op een lijn zitten dan we dachten? Zou dat het leven nog niet veel mooier, plezieriger en makkelijker maken?

Kerstfeest: een tijd om bij de zaken stil te staan
In Geweldloze Communicatie maken we vaak gebruik van de metafoor van de Jakhals en de Giraf om daarmee de verschillen in taalgebruik uit te drukken. De Jakhals staat dan voor de soms levenvervreemdende wijze waarop we ons uitdrukken als we ons uitspreken over wat goed en slecht is. Levenvervreemdend omdat het afstand tussen mensen schept en leidt tot voor- en tegenstanders. De Giraf staat voor de tegenovergestelde verbindende manier van communiceren met elkaar, waarbij we benoemen hoe we ons voelen, wat we nodig hebben en elkaars medewerking vragen. Het kerstfeest is meestal een tijd waarbij we ook even bij de relatie met elkaar stilstaan. Als ik dan met Giraffe oren luister naar wat mensen zeggen begin ik een heel andere wereld te zien. Ik hoor niet langer de Jakhalzen taal die mensen gebruiken en geloof niet langer de verwijten die zij maken. In plaats daarvan hoor ik de onvervulde behoeften waar mensen soms op een ongelukkige manier uitdrukking aan geven.

Compassie
Compassie ontstaat vanzelf als we meer dan iemands woorden horen en ook de achterliggende goede bedoelingen gaan zien. Daartoe is het dan wel belangrijk dat we niet langer alles geloven wat mensen zeggen. We doorbreken de vicieuze cirkel van het verwijten maken als we elkaar in een ander daglicht gaan zien; als we gaan begrijpen hoe moeilijk het is om je goed uit te drukken als je niet in gevoelens en behoeften hebt leren denken. We krijgen dan meer begrip voor en geduld met elkaar. Dit lijkt mij een mooie kerstgedachte: zie het goede in de mens en help elkaar om daar meer uitdrukking aan te geven. Ga met Giraffe oren luisteren en schep zo verbinding met elkaar.

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer