Omgaan met conflict
Eigenlijk hebben we nooit echt om leren gaan met de conflicten in ons leven. Daardoor willen we er vaak zo snel mogelijk vanaf zijn en als het even kan het liever voorkomen. Het is heel begrijpelijk als je geen goede oplossing ziet. Vaak hebben we ook niet echt een voorbeeld meegekregen van hoe het anders kan en dus volgen we het voorbeeld van onze opvoeders.
De relatiepuzzel
Relaties kunnen een hele puzzel zijn. Voorbeelden te over als je programma’s over relaties ziet op internet of TV. Het is niet altijd zo spectaculair wat mensen van elkaar gescheiden houdt. Het kunnen de kleine dingen zijn die zich opstapelen. Maar het is vaak wel heel triest en een drama, net als in een film. Ruzies over wie wat doet in het huishouden, ruzies om en tussen de kinderen, ruzies met je ouders over hoe jij je leven indeelt, ruzies met je vrienden over wat jij zei en hoe het werd opgevat. Hele kleine dingen soms die toch heel bepalend kunnen zijn en de sfeer enorm kunnen bederven. Soms besluiten mensen elkaar dan maar niet meer te zien of te spreken. Maar is dat in een moeilijke relatie wel de beste oplossing?
Kan ik ook een positieve wending creëren?
Ja, dat kan! Het vraagt wel inzicht en oefening. Je hebt een voorbeeld nodig om te begrijpen hoe het werkt en een veilige omgeving om het zelf eens te proberen. De afgelopen weken heb ik voor 3 groepen een dramadriehoektraining gegeven. Eigenlijk begonnen al die dagen hetzelfde. Het begint met een kritische blik en twijfel bij de deelnemers. “Gaat mij dit echt helpen? Kan ik er ook in de praktijk iets mee na slechts 1 dag of is het alleen maar theorie?”
Een voorbeeld
Zo hadden twee mensen – in een voorbeeld dat ging over samenwerking – onenigheid met elkaar. De een verweet de ander traagheid en de ander verweet hem omgekeerd geen rekening met anderen te willen houden. Toen we daar samen dieper op ingingen kwamen ze er achter dat ze beiden elkaar juist hadden willen helpen. De een zocht dit echter in zorgvuldigheid en de ander juist in snelheid. Wie zien vaak alleen het gedrag of horen de woorden. Als je daar niet dieper op ingaat ontbreekt er informatie en zie je de positieve intentie niet.
In een ander voorbeeld wilde een moeder een volwassen dochter voor vervelende ervaringen behoeden. Zij deed dit door de dochter voor de nieuwe vriend te waarschuwen en een relatie te ontmoedigen. Het gevolg was dat de dochter zich van de moeder afkeerde. Beiden hadden daar last van. Toen we er dieper op ingingen, bleek voor de dochter pas wat de goede bedoeling van de moeder was geweest. Omgekeerd werd het voor de moeder toen pas duidelijk dat het voor de dochter belangrijk was om zelfstandig te zijn, eigen keuzen te maken en zich vooral daarin door de moeder gesteund te voelen. Zij had de betrokkenheid van de moeder negatief opgevat door de wijze waarop deze had gereageerd.
Zo creëer je dus een positieve wending!
Als je denkt dat je samen vastloopt, probeer dan eens dieper te gaan en zoek de positieve intentie die achter de woorden en het gedrag schuilgaat. Wat je doet heeft altijd een goede reden. Die goede reden is niet altijd zichtbaar, maar je kunt veel bereiken als je bereid bent om er samen naar te zoeken. Op het moment dat je voor beiden de goede reden vindt krijg je een volstrekt ander beeld van de situatie. Het creëert een positieve wending die een goede relatie met elkaar weer mogelijk maakt.
Samen leren en experimenteren
In de praktijk wordt het mensen al snel duidelijk dat het een dag is om samen te leren en te experimenteren en het enthousiasme groeit. Er is geen tijd om in slaap te vallen en ook de dag zelf gaat snel voorbij. Aan het eind van de dag hebben we mensen die blij en geïnspireerd zijn. Het was intensief en praktijkgericht. Mensen gaan niet alleen met nieuwe inzichten maar ook met nieuwe mogelijkheden in een moeilijke relatie naar huis. Ze zien weer een kans om daar verandering in te brengen en dat was ook het doel. Ze zijn nu in staat de situaties anders aan te vliegen. Hierdoor wordt een positieve verandering in de relatie mogelijk. Het begint allemaal met het begrijpen dat er meer is dan er gezegd of gedaan wordt. Je wordt weer nieuwsgierig naar elkaar als je begrijpt dat er ook een positieve kant is die je verder kunt verkennen. In liefdevolle relaties proberen mensen elkaar steeds beter te begrijpen.
Govert van Ginkel
Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.
Introductie-avond Verbindend Communiceren
Ben je geïnteresseerd in Verbindend Communiceren maar weet je nog niet goed of het voor jou genoeg kan betekenen? Kom dan gerust naar de Introductieavond!
meer infoInspiratie
Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’