Hoe ga jij met verandering om als het tegenzit?
« Terug naar alle artikelen

Een dagje schakelen in de versnellingsbak van de relatie met mijzelf en het bijstellen van mijn verwachtingen.

Een dag vrij
Na de eerste afspraak afgelopen donderdagmorgen ben ik verder vrij. Het vorige weekend had ik doorgewerkt, dus hoog tijd om weer eens iets leuks voor mijzelf te doen. Ik weet dat er een tentoonstelling van de schilderijen van Pieter de Hooch is in het Prinsenhof in Delft. Hij was een tijdgenoot van Vermeer en schilderde op hetzelfde niveau. Mooi om het vandaag eens te gaan bekijken en Delft verder te verkennen. Volgens de weersverwachting is het bewolkt maar in ieder geval droog.

Verwachtingen
Terwijl de trein bijna Delft binnenrijdt kijk ik eens hoe ik bij het museum kom. Google laat mij de route zien en laat mij gelijk maar even weten dat het museum vandaag gesloten is. ‘Wie sluit nu een museum op donderdag?!!’, ging er door mijn hoofd. Maar goed, eerst maar eens kijken. Omdat Google het zegt hoeft het nog niet waar te zijn. Bij het museum aangekomen blijkt het inderdaad gesloten en bovendien begint het nog te regenen ook. Nou moe, twee verwachtingen die vandaag niet uitkomen. Het is wel even schakelen.

Nieuw plan
Terwijl ik voor de regen onder een doorgang schuil spreek ik een dame die mij een tip geeft. In het Gemeentemuseum in Den Haag is er een tentoonstelling van de schilderijen van Monet. Leuk! Nieuw plan. Ik wandel nog even door Delft en dan reis ik door naar Den Haag. Ik kijk nog even op de website van het Gemeentemuseum en zie dat je apart tickets voor de tentoonstelling moet kopen. De website werkt echter niet mee. Ik besluit om het dan maar straks aan het loket van het museum te regelen.

Loslaten
Als ik daar eenmaal in Den Haag bij het museum ben aangekomen en om een ticket voor de tentoonstelling vraag kijkt de dame achter het loket mij verbaasd aan. ‘Dat is nu jammer meneer’, zegt zij. ‘Die tentoonstelling begint pas aanstaande zaterdag!’ Tja, nu ziet mijn dag er toch wel heel anders uit dan gedacht. In mijn vertrouwen had ik een paar aannames gedaan die niet bleken te kloppen. Het is echter geen reden om mijn goede humeur daardoor te laten beïnvloeden. Ik pak de tram terug naar het station en stap bij het Binnenhof uit. De zon schijnt inmiddels een beetje en ik geniet van de wandeling. Bij het station aangekomen pak ik de trein naar huis. Ik heb mij wel vermaakt vandaag maar niet gezien of gedaan wat ik had verwacht. Soms loopt het leven anders. Ben ik nu teleurgesteld. Nou, dat valt wel mee. Die tentoonstellingen lopen nog wel even. Het was gewoon een kwestie van even schakelen en omgaan met verandering vandaag. Hoe ga jij met verandering om?

Heeft het leven zin?
Ik zag zojuist een interview met Neil deGrasse Tyson en hij deed een uitspraak die hier mooi bij aansluit: “When you ask yourself ‘What does it all mean?’, that might mean you are in search of meaning and you might possibly find it under a rock. But in fact you have the power to create meaning in life. So, rather than spend your life looking for it, why not spend your life making it?”

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer