Iedereen kan wel een beetje vriendelijkheid gebruiken.
« Terug naar alle artikelen

Als je naar alles om je heen luistert, vraag je je misschien af of een andere wereld wel mogelijk is ook al zou je het willen. Maar als we dit samen gecreëerd hebben, dan kunnen we toch ook iets anders creëren?! Dit is de gedachte die bij mij opkomt als ik denk aan Fred Rogers. De film ‘It’s a beautiful day in the neighborhood,’ die in 2019 uitkwam met Tom Hanks in de hoofdrol en nu o.a. te zien is op Netflix, geeft een beeld van wat mogelijk is.

Fred Rogers en kinderen
De film is gebaseerd op het leven van Fred Rogers. Hij begon een tv-programma voor kinderen omdat ze nog zo kwetsbaar en vatbaar zijn voor allerlei indrukken en tegelijk de volgende generatie volwassenen gaan vormen. Hij had daar zorgen over. Hoe we met kinderen omgaan bepaalt hoe die volwassenen eruit gaan zien. Hij zag in televisie een nuttig medium om een positieve invloed op de volgende generatie uit te kunnen oefenen.

Geweldloosheid in de praktijk
Als geen ander bracht Rogers, zonder het daar ooit over te hebben, geweldloosheid in de praktijk. Zijn geweldloze manier van denken kwam tot uitdrukking in de kinderprogramma’s die hij 33 jaar lang maakte. Bedachtzaam besprak hij confronterende onderwerpen waar kinderen, of we het willen of niet, toch aan bloot worden gesteld. In zijn programma’s besprak hij boosheid, verdriet, schuld, schaamte, scheiding, ziekte, dood, en discriminatie, en alles op een manier die kinderen bij hun ontwikkeling hielp. Op een manier waar wij allemaal eigenlijk baat bij zouden hebben gehad in onze jeugd en wellicht zelfs als volwassenen.

Inspiratie
Ook in deze tijd, waarin we al een jaar lang onder de druk van de omstandigheden leven, is iets opbeurends extra hard nodig. Iets dat inspireert en uitzicht geeft op een andere toekomst, een andere manier van samenzijn. Rogers geeft daarbij het voorbeeld. Het begint met aanwezigheid en bewustzijn van wat kinderen voelen en nodig hebben. Het gaat niet om de zoethoudertjes als een iPhone of een iPad, maar om onze fysieke en emotionele aanwezigheid bij elkaar. Rogers maakte de persoon die voor hem stond tot de belangrijkste persoon die er was. Zo kunnen ook wij met elkaar omgaan.

Tegenslag
Rogers liet ook zien dat het ook oké is als niet alles in het leven op rolletjes loopt. Zo lukte het Rogers in een tv-aflevering niet om een zichzelf uitvouwende tent op te zetten. Hij liet dit met opzet in stand en zag dit als een les voor kinderen. Hij wilde laten zien dat ook volwassenen niet alles voor elkaar krijgen. Het ging om het leren accepteren dat niet alles gaat zoals jij het wil. Het is nodig om te leren gaan met teleurstelling in je eigen verwachting en met veranderingen in het leven. Zijn doel was daarbij kinderen om te leren gaan met hun gevoelens: ‘Wat doe je met de boosheid die je voelt?’ Op een speelse manier bracht hij dit op kinderen over zoals met dit lied hiernaast.

Je bent goed precies zoals je bent
Rogers zag dat een andere wereld mogelijk was als we mensen laten weten dat iedereen ertoe doet en dat je goed bent precies zoals je bent. Dat wil niet zeggen dat we niet in schadelijk gedrag willen bijsturen. Het zegt wel dat we de persoon waarderen en tevens zoeken naar manieren waarop we vreedzaam samen kunnen zijn. ‘Niemand kan groeien zonder echt te mogen zijn wie hij is,’ zei Rogers. Wat is de consequentie als een kind alleen gewaardeerd wordt om wie hij eens zal zijn, maar niet om wie hij is? Wellicht wordt het een geweldige consument, maar wie wordt het dan als mens?

Een heilige?
In de film vraagt een journalist aan de vrouw van Rogers hoe het is om met een levende heilige getrouwd te zijn. Zij antwoord dat zij niet van die term houdt. ‘Als je hem als een heilige beschouwt dan wordt zijn manier van zijn onbereikbaar.’ Hij is niet perfect en moet er ook aan werken. Hij kan ook driftig zijn maar kiest hoe hij op die woede reageert. Het is een vorm van dagelijkse oefening en hij doet iedere dag dingen die hem aarden. Er is geen normaal leven dat vrij is van pijn. Maar er zijn veel manieren om met je gevoelens om te gaan zonder jezelf of iemand anders pijn te doen.

Rogers liet zien wat mogelijk was en hoe je een positieve invloed op je eigen leven en dat van anderen kunt hebben. Een opbeurende film om te kijken en ik kan het je van harte aanraden als je hem nog niet hebt gezien.

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

  • ING
  • SNS
  • P&O Ferries
  • Statoil
  • NVNF
  • WBV Hoek van Holland
  • Welzijn Divers
  • Bellissima
  • GGD
  • Arcus College
  • Brandweer