Kijken naar wat er niet is …
« Terug naar alle artikelen

GEWOONTE
… is een gewoonte die ook kan verhinderen dat je ziet wat er wel is. Je wordt dan reactief en gaat vooral reageren op ongemak. Je hebt je al het goede dan niet meer zo in de gaten … tot het ontbreekt, want dan mis je het.

HALF VOL/HALF LEEG?
Is het glas half vol of half leeg vragen we dan wel, alsof slechts een van beiden waar is. Pessimisten kijken naar wat er niet (meer) is en zien het als half leeg. Optimisten zien het als half vol en zien wat er nog (over) is. De werkelijkheid voor mij is dat het beiden waar is afhankelijk van waar je op let. In werkelijkheid is het glas altijd vol met de ene helft lucht en de andere helft water.

DE WERKELIJKHEID ZIEN
We zien niet altijd want we gewoon zijn of wat voor de hand ligt en dat kan ons verhinderen om een juist beeld van de werkelijkheid te hebben.Laatst zei iemand tegen mij dat ik in alles wel het positieve zie. Ik denk dat mijn werkelijkheid nog anders is. Ik hoor mensen vaker praten over wat er niet is. Het klinkt pijnlijk  en daar lijkt dan alle aandacht heen te gaan. Maar alleen kijken naar wat er niet is geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Door daarnaast tevens te benoemen wat er wel is corrigeert dit beeld en ik merk dan dat de worsteling minder wordt. Door het beeld compleet te maken ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. Dit helpt mensen om beter met hun situatie om te gaan. In plaats van gedeprimeerd te zijn krijgen zij dan weer energie en zien dan nieuwe mogelijkheden waardoor de situatie lichter wordt. Een glas dat half leeg is is een glas dat weer gevuld kan worden. Iemand die ziek is kan weer beter worden. Iemand die werkloos is kan werk vinden. Iemand die failliet gaat kan opnieuw beginnen. In plaats van al deze situaties als triest en hopeloos te zien kun je net zo goed naar de realiteit kijken van de mogelijkheden die de situatie biedt.

RE-FRAME EEN DOODDOENER
Soms doen mensen dit wel eens af als een “re-frame”: positiviteit als een doekje voor het bloeden. Dit leidt dan mogelijk tot irritatie omdat het kan lijken alsof je niet mag benoemen wat er mis gaat of wat er niet is. Daarmee lijkt dan ook de mogelijkheid tot verandering of verbetering te verdwijnen en dit roept nog meer weerstand op.

DE WERKELIJKHEID RECHT DOEN
Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om de waarheid te verdoezelen. Het gaat er mij juist om de waarheid recht te doen. Als we alleen kijken naar wat er niet is ontstaat er ten onrechte een negatief beeld. In een organisatie kan dit zelfs leiden tot een klaagcultuur. Mensen hebben dan niet in de gaten dat zij zelf bijdragen aan de onprettige sfeer.

JOUW KIJK BEPAALT JOUW WERKELIJKHEID
Met onze kijk op de werkelijkheid bepalen we hoe wij de werkelijkheid ervaren en er vervolgens mee omgaan. Zien we de zaak als hopeloos dan geven we het verkennen van mogelijkheden eigenlijk gelijk al op. Zien we echter een groeipad naar de toekomst, dan zijn we ondanks de ups en downs veel positiever gestemd.

HOE LEUK WIL JE HET ZELF MAKEN?
Je kunt een enorme invloed hebben op je eigen gevoel van tevredenheid.Ik denk dat rekening houden met alle aspecten van de werkelijkheid ons meer dient als we samen verder willen komen. Heb je een negatief beeld, vraag jezelf dan ook eens af wat er wel is. Door je eigen beeld bij te stellen ga je de werkelijkheid beter waarderen. Doe jezelf een plezier! Zo draag je tevens bij aan een goede sfeer.

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer