Samen bouwen aan de toekomst
« Terug naar alle artikelen

Samen bouwen aan de toekomst  
Doen we dat dan al niet? Wellicht komt deze vraag bij je op als je dit leest. Natuurlijk. We zijn allemaal druk met onze toekomst, maar het lijkt wel of wel of we allemaal een ander architect hebben ingehuurd. Onze ideeën over de toekomst lopen nogal uiteen en daarom schiet het niet op. Belangengroepen die naar links en dan weer het politieke rechts trekken. Het is een zigzagkoers en ik denk dat we ons dit niet meer kunnen veroorloven. De tijd begint te dringen omdat de consequenties van het niet handelen naar wat we weten steeds groter worden. Wellicht zag je ook Al Gore bij het World Economic Forum hierover praten. We kunnen de verantwoordelijkheid wel bij onze volksvertegenwoordigers of de grote bedrijven leggen, maar op hun beurt kijken zij weer naar wat de kiezer zegt en waar de consument om vraagt. Zo houden we elkaar gevangen. Het is tijd dat we niet langer wachten, zelf verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan met elkaar. Hoe dit kan legt Ted Wachtel in deze gratis Master Class uit. Hij geeft daarbij een praktische invulling aan de Sociale Verandering waar ook Marshall Rosenburg naar streefde. Ik ondersteun daarom dit initiatief van harte.

Leiderschap
Hoe vaak kijken we niet om ons heen en denken we “Als we nu maar eens een goede leider hadden!” Maar is dit nu juist niet de essentie van het probleem? We zijn dan op iemand aan het wachten die ons uit de problemen  trekt en richting geeft. Niet alleen maakt dat ons afhankelijk van een ander, maar gaat uit van ons eigen onvermogen om eruit te komen. Ook als een ander ons richting geeft zullen we het toch echt zelf moeten doen. Waarom dan niet uitgaan van de intelligentie van de groep? Natuurlijk is het mooi als iemand ons kan inspireren, maar leg niet de verantwoordelijkheid voor het resultaat bij die ene persoon neer. Dat gaat nooit goed. Uiteindelijk zullen we zelf deel van de oplossing moeten worden. Dat kan alleen als we daaraan bijdragen. Zo ging dat bij Gandhi, King en Mandela ook. Alleen als we meegroeien, meedenken en meedoen ontstaat er duurzame verandering.

Op dit moment is op Netflix deze inspirerende serie over leiderschap te zien: Live to lead.  Ruth Bader Ginsberg . Greta Thunberg · Bryan Stevenson · Jacinda Ardern · Siya Kolisi · Gloria Steinem en Albie Sachs vertellen hierin hun levensverhaal. Een aanrader!

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

 • ING
 • SNS
 • P&O Ferries
 • Statoil
 • NVNF
 • WBV Hoek van Holland
 • Welzijn Divers
 • Bellissima
 • GGD
 • Arcus College
 • Brandweer