Een goed gesprek als je huis te klein wordt en je ‘social distancing’ zat bent?
« Terug naar alle artikelen

Maar hoe doe je dat?

Als je langer dan normaal in dezelfde ruimte doorbrengt dan kan het wel eens op je af beginnen te komen. Het ‘vlekje in het nekje’ van Toon Hermans van lang geleden begint je dan ineens op te vallen en te irriteren. Afwisseling help ons om met situaties om te gaan maar als dat niet meer mogelijk is kan het confronterend worden. We zijn graag bij elkaar maar 24 uur per dag kan een beetje teveel van het goede zijn. Dan krijg je echt het idee dat je op elkaars lip zit.

Maar wat moet je dan?
Of je nu van nature het hart op de tong hebt liggen of niet, je weet ook wel dat ongekuist al je gedachten uitspreken ook niet verstandig is. Maar wat moet je dan? Oppotten wat je dwars zit om de lieve vrede maar te bewaren? Dat is geen echte oplossing omdat je uit ervaring ook wel weet dat de bom dan toch een keer barst. Je houdt het een misschien tijdje vol maar zeker niet eeuwig. En als het dan gebeurt dan is het vaak op een ongelukkig moment, met veel energie en woorden waar je later vaak spijt van hebt.

Hoe los je dat dan wel op?
In relaties waar het goed gaat investeren mensen in hun relatie en in elkaar. Zij weten dat er meer nodig is dan de aanvankelijke verliefdheid en een beleving van houden van. Op de lange duur wordt dat laatste allemaal gewoon en ken je elkaar zo langzamerhand wel. Daarom heeft een relatie ook een zeker avontuur nodig om het spannend te houden. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Onder druk worden sommige mensen juist creatief en anderen worden stil en keren juist naar binnen. Op Facebook zag ik iemand die zijn vrouw verraste door van de badkamer een discotheek te maken en haar meenam om een feestje te vieren. Niet alleen moet je er maar opkomen, je moet er ook de persoon naar zijn die dat leuk vindt natuurlijk.

Meer avontuur
Als je van deze gelegenheid een feest kunt maken zou ik het zeker doen, maar er zijn ook andere manieren om dichter bij elkaar te komen. Wellicht ervaar je de behoefte hiertoe ook juist omdat omdat we nu allemaal veel meer binnen zijn en het huis dan te klein lijkt te worden of omdat je ‘social distancing’ zat bent. Natuurlijk is het huis niet te klein of de afstand te groot. In fysieke termen is er niet echt iets veranderd. De verandering zit in de beleving die je er bij hebt. Benauwend is een gevoel dat je in een situatie krijgt als je denkt dat er geen uitweg of oplossing is. Verloren en alleen voel je je als het contact er niet of slechts oppervlakkig is. Sommige spelletjes die je kunt kopen voorzien hierin door je uit te dagen meer over jezelf te vertellen. Ook dat is een mogelijkheid natuurlijk, maar de vraag is of dat raakt aan de zaken waar je het echt over zou willen hebben.

Griezelige eerlijkheid
Dat is vast niet het eerste waaraan je denkt bij een avontuur. Toch is dat voor mij een van de meest spannende avonturen die je kunt beleven. Het eerlijk uitspreken hoe je je voelt, wat er in je omgaat en wat je nodig hebt. Juist die zaken die om durf vragen te benoemen of je schaamte opzij te zetten zodat je nu eens gewoon jezelf kunt zijn. Dat is griezelige eerlijkheid. Griezelig omdat het niet zonder consequenties is. Dat is de reden waarom je het gesprek ook niet eerder hebt gevoerd. Dat betekent ook dat het voorbereiding vraagt en je de voorwaarden voor dat gesprek schept. Dat begint met het benoemen van wat er in je leeft: ‘Ik wil graag met je praten over dingen die mij bezig houden en die ik moeilijk vind om te benoemen. Ik wil het je graag vertellen omdat ik denk dat het bijdraagt aan onze relatie maar ik vind het moeilijk omdat ik mijzelf vertel ………….. (dat het gek is, dat het niet zal worden begrepen, ik mij ervoor moet schamen, dat je anders over mij gaat denken etc.) Toch zou ik het aan willen gaan om mijn angst te overwinnen en in onze relatie te investeren. Zou jij bereid zijn om eerst alleen maar naar mij te luisteren? Daarna luister ik dan ook graag naar jou. Wil je dit samen met mij doen?’

Uitspreken wat er in je omgaat

Als je over jezelf gaat vertellen is er altijd een risico dat je het kort wilt houden omdat je het spannend vindt. Mogelijk begin je dan bij de conclusies die je hebt getrokken. Je vergeet dan dat de ander niet hoort hoe je daartoe gekomen bent en dat kan (te) confronterend zijn. Bovendien maak je het jezelf onnodig moeilijk. Begin daarom gewoon met wat er in je leeft. Dit doe je eigenlijk net zoals we de voorbereiding zijn begonnen: vertel dat je het moeilijk vindt om erover te praten op het moment dat je er over wilt praten. Dat is gewoon hoe het voor je is op dat moment. Dus als je een onderwerp aansnijdt doe je hetzelfde. Bijvoorbeeld: ‘Ik mis de gesprekken die we vroeger hadden. Ik denk vaak terug aan die mooie momenten samen en hoe we elkaar echt begrepen. Ik zou dat opnieuw met jou willen beleven. Ik weet niet meer hoe ik dat aan moet pakken. Ik denk dat jouw hulp daarbij nodig heb. Snap je dat?’
Stel je nu eens voor hoe jij zou reageren als iemand dit tegen jou zegt. Wat doet dit dan met jou? Zie je een opening om een dieper gesprek met elkaar te hebben?

Het is een begin

Je bent aan het benoemen wat er in je omgaat. Dat is nog niet hetzelfde als krijgen wat je nodig hebt. Dat kan eigenlijk ook nog niet. Een dialoog is een proces dat pas op het eind tot een conclusie leidt. Pas nadat je elkaar echt gehoord hebt kan er een nieuw wederzijds begrip ontstaan. Bovendien is het belangrijk elkaar de ruimte te geven om ook even stoom af te blazen. Als je merkt dat je zaken opgepot hebt zit er wellicht ook de nodige druk op. Dat leidt niet per sé tot de beste conclusies. Benoem het dan ook als er voor jou lading op het onderwerp zit. Door het te benoemen kom het dan voor de luisteraar tenminste niet meer als een verrassing.

Een kans
Het is een kans om elkaar echt te zien in al je menselijke onzekerheid en juist vertrouwen te putten uit het feit dat je beiden zoekende bent. Daarom is het zo belangrijk eerst af te spreken dat je zonder onderbreken alleen naar elkaar te luistert. Als je elkaar zou onderbreken dan durf je wellicht niet meer en doe je er weer het zwijgen toe. Mogelijk vraag je de luisteraar wel zo nu en dan in eigen woorden te herhalen wat deze gehoord heeft zodat je weet of je elkaar echt begrijpt. Het is een puzzel die je beiden nog niet kent en het maken van de puzzel is een proces. Niemand weet hoe het plaatje er uiteindelijk uitziet voordat alle puzzelstukjes gevonden en gelegd zijn. Indien je vooraf benoemt hebt dat dit puzzelend spannend en moeilijk voor jou is, dan schept dit meer ruimte bij de ander om jou te horen en geduld voor het proces op te brengen. Als je daarbij benoemt dat je juist hecht aan een goede relatie en dit daarom toch wil doen, dan laat je daarmee jouw positieve intentie zien. De luisteraar luistert dan mogelijk op een andere manier. In plaats van kritiek te horen zoekt deze dan meer naar het positieve in jouw woorden.

Vallen en opstaan
Onthou dat het een begin is en maak het daarom niet te moeilijk als je dit voor het eerst doet. Begin bij een relatief klein onderwerp zodat je samen vertrouwen op kunt bouwen dat het ook echt werkt.

 

Heb je hulp nodig om met je emoties om te gaan denk dan ook eens aan EFT. Het is een methode die je kan helpen balans te hervinden en daarmee ook druk van de ketel haalt.
Je kunt het proces gratis op mijn website downloaden. https://www.govertvanginkel.nl/download/eft-emotional-freedom-technique/


Ik wens iedereen een fijne Pasen!

N.b. Heb je meer tijd om te lezen? Kijk dan ook eens naar “De 5 talen van de liefde” van Gary Chapman.

Govert van Ginkel

Dit artikel is geschreven door Govert van Ginkel. Govert is gespecialiseerd in Verbindend Communiceren en is binnen dit vakgebied actief als trainer, spreker, coach en mediator. Meer informatie over Govert vind je hier. Het actuele trainingsaanbod is hier te vinden.

Inspiratie

Schrijf je in voor de ‘Verbindend Communiceren Inspiratienieuwsbrief’

In-company training en
geaccrediteerde bedrijfstrainingen

Voor bedrijven biedt Govert interne training op maat. Govert geeft ook geaccrediteerde (bedrijfs)trainingen voor mediators, tolken en andere professionals.

ontdek de mogelijkheden op www.bridgingspaces.nl

Govert van Ginkel werkt o.a. voor de volgende bedrijven:

  • ING
  • SNS
  • P&O Ferries
  • Statoil
  • NVNF
  • WBV Hoek van Holland
  • Welzijn Divers
  • Bellissima
  • GGD
  • Arcus College
  • Brandweer