Hoe kunnen we mensen die een schokkende ervaring hebben meegemaakt dan zo goed mogelijk ondersteunen en de nodige ruimte geven om een ervaring te verwerken?
« Ga terug naar trainingsaanbod

Omgaan met trauma

Het idee “slachtoffer” te zijn is, voor mensen met een traumatische ervaring, veelal een belemmering om het er met anderen over te hebben en hulp te zoeken. Zij voelen zich dan als “slachtoffer” behandeld in plaats van als mens die het liefst zo snel mogelijk weer aan het normale leven wil deelnemen. Maar wat is dan wel een goede benadering?

Over deze workshop

Sommige ervaringen zijn dusdanig heftig en impactvol dat je kunt zeggen dat je een levensveranderende situatie hebt meegemaakt. Familie en vrienden worden geacht emotionele opvang te bieden tenzij professionele ondersteuning echt noodzakelijk is.

In de praktijk werkt dit vaak niet of onvoldoende. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan empathische vaardigheden bij juist diegenen van wie de getroffene begrip en ondersteuning verwacht. Dat is natuurlijk schrijnend en kan bovendien leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Post Traumatische Stress Stoornis. Ook heeft het invloed op de relaties binnen het gezin en de sociale omgeving. Mogelijk is de getroffene zelfs niet meer in staat om te werken.

Tijdens deze training leer je meer over de gevolgen van het ervaren van traumatiserende gebeurtenissen, hoe je er mee om kunt gaan en getroffenen zo goed mogelijk kunt opvangen.

De training helpt je bij:

 • ontwikkeling van je empathische vaardigheden
 • (emotionele) ondersteuning kunnen bieden aan getroffenen
 • bespoediging van het herstel van de getroffene
 • het kunnen behouden en verbeteren van de band tussen getroffene en jezelf

De training is praktijkgericht en bestaat steeds uit theorie, gevolgd door een demonstratie, een oefening (individueel, groep of als rollenspel) en eindigt met een evaluatie. Het doel is basisvaardigheid te ontwikkelen en je te inspireren tot het ontwikkelen van een eigen stijl die tot een bevredigend resultaat leidt voor jou en betrokkenen.

Voor wie

Deze workshop is voor iedereen die beter in staat wil zijn om mensen te steunen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Daarbij wil je graag je eigen empathische luister- en spreekvaardigheid uitbreiden.

Deze workshop kan je helpen als je beroepshalve met dergelijke situaties te maken krijgt of als vrienden of familie een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt en bijvoorbeeld als je als mantelzorger met deze situaties te maken hebt .

Data

Omgaan met Trauma is een 2- daagse training. Elke trainingsdag duurt van 10:00 uur tot 17:00 uur. Deze training wordt mogelijk meerdere keren per jaar gegeven. Bij inschrijven geef je aan welke startdatum je kiest.

Je kunt kiezen uit volgende startdata en locaties:

Op dit moment zijn er nog geen data bekend. Neem contact op om op de hoogte gehouden te worden.

Investering

Voor deze workshop betaal je €330,-. Daarvoor krijg je gedurende twee dagen (effectieve tijdsbelasting 6 uur p.d.) uitgebreide kennis, inzicht en waardevolle oefeningen. Aan het eind van de training weet je hoe je het best kunt omgaan met trauma en getroffenen zo goed mogelijk kunt opvangen. Een verzorgde lunch is bij de prijs ingegrepen.

Met de handleiding die je meekrijgt kun je alles later nog een keer voor jezelf terughalen.

Deze workshop is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven »

  Contact opnemen

  Heb je een vraag? Bel mij gerust 06 – 21 22 73 51
  Of laat een bericht achter in mijn mailbox:

  Je e-mail*

  Onderwerp

  Je bericht*